شخصیتها و نخبگانى بسیار، در پدید آمدن صهیونیسم نقش داشتهاند . در ذیل به نام برخى از شخصیتهاى سیاسى که در این زمینه سهم بیشترى از دیگران داشتهاند و نیز عمده فعالیت آنها اشاره شده است:
1 . تئودور هرتصل: وى که بنیانگذار سازمان جهانى صهیونیسم و پدر صهیونیسم به شمار مىرود، در بوداپست مجارستان به دنیا آمد. هرتصل در هجده سالگى به وین رفت و به تحصیل حقوق پرداخت . وى پس از پایان تحصیلات، به جاى کار وکالت، پا به دنیاى ادبیات و مطبوعات گذارد .
در این دوره، او به تاثیر از موج تازه یهودستیزى در روسیه، لهستان و برخى از کشورهاى اروپایى به این نتیجه رسید که تنها راه حل پایان یافتن یهودآزارى، گردآوردن یهودیان جهان در یک سرزمین است . هرتصل، این نظریه را در کتاب دولتیهود (چاپ 1275 ش/1896 م)، که در اصل نامهاى به خاندان روچیلدهاست، (1) مطرح ساخت و یک سال بعد، نخستین کنگره جهانى صهیونیسم را در شهر بال سوئیس تشکیل داد (2) که هدف آن، ایجاد موطنى براى یهودیان در فلسطین بود، (3) در حالى که خود او به یهودیت ایمان نداشت، به شعایر مذهبى بىاعتنا بود، زبان عبرى نمىدانست و به فرهنگ غربى خویش (4) مباهات مىکرد . (5)
2 . بارون ادموند روچیلد: (6) او مشهور به "پدر اسکان یهودیان در فلسطین" است .
این عنوان، به پاس تلاش مستمر وى در خرید زمین و املاک اعراب فلسطینى و هزینه کردن یک میلیون و ششصد هزار لیره استرلینگ براى احداث دهکدههاى مهاجرنشین در فلسطین، به او داده شد .
ادموند روچیلد به خانوادهاى ثروتمند و یهودىالاصل تعلق داشت که از راه صرافى و بانکدارى به ثروتى افسانهاى دستیافت . از اینرو، اعضاى خانواده روچیلدها به سلاطین مالى مشهورند . این خانواده ثروتمند، به پاس خدمات مالىشان به دولت اتریش، از سوى آن دولت به لقب بارون (7) مفتخر شدند .
سهم ادموند روچیلد در شکلگیرى اسرائیل نیز بسیار است . خود او در اینباره اعتراف مىکند «بدون من صهیونیستها هیچکارىنمىتوانستند انجام دهند .» (8) دولت اسرائیل نیز به منظور قدردانى از خدمات وى، نام او را بر یکى از بلوارهاى تلآویو (9) نهاده است . (10)
3 . حیم وایزمن: وى برجستهترین رهبر صهیونیستى پس از هرتصل است . خدمات او به نیروى دریایى بریتانیا (11) ، زمینه را براى پذیرش نظریههایش درباره لزوم تاسیس یک دولتیهودى در فلسطین، نزد مقامهاى انگلیسى و نیز براى صدور اعلامیه بالفور، فراهم آورد .
وى پس از هرتصل، به رهبرى سازمان جهانى صهیونیسم و سپس به ریاست آژانس یهود (12) در فلسطین و سرانجام به ریاست جمهورى اسرائیل (اولین رئیسجمهور اسرائیل) برگزیده شد . (13)
4 . لرد ارل شافتسبرى هفتم: وى یکى از برجستهترین رجال سیاسى بریتانیا و نیز برادر همسر پالمرستون، نخستوزیر اسبق انگلیس بود .
وى ریاست صندوق کشف فلسطین را بر عهده داشت و به پیشنهاد او نخستین کنسولگرى انگلیس در بیتالمقدس تاسیس شد .
شافتسبرى بر پایه این استدلال که هر ملت باید داراى وطن باشد و سرزمین کهن از آن ملت کهن است، مشوّق نظرى و عملى مهاجرت یهودیان به فلسطین گردید . (14)
5 . بنجامین دیزرائیلى: این سیاستمدار و نویسنده یهودىالاصل انگلیسى در 1216 ش/1837 م به عضویت پارلمان و سپس به رهبرى مجلس عوام و حزب محافظهکار انگلیس درآمد و آنگاه به نخستوزیرى رسید .
دیرزائیلى، بار دومى که به نخستوزیرى بریتانیا رسید، ورود یهودیان به پارلمان آن کشور، در کسوت نمایندگى را قانونى ساخت و مهمتر از آن، به ابتکار شخصى، سهام ترعه (کانال) سوئز (15) را پس از اخذ و دریافت وام چهار میلیون لیرهاى از بارون ادموند روچیلد، از خدیو مصر خرید و آن را در اختیار دولت انگلیس قرار داد و بدینسان، سلطه انگلیس را بر مصر، فلسطین و صحراى سینا فراهم کرد .
چهل سال بعد، دولت بریتانیا به پاس قدردانى از زحمات او و دیگر صهیونیستها، فلسطین را به عنوان سرزمین یهودیان در نظر گرفت . بنابراین، تاثیر دیزرائیلى در شکلگیرى دولت یهود غیرمستقیم، ولى اساسى بود . (16)
وى از اولین کسانى است که در اواسط قرن دوازدهم شمسى/ نوزدهم میلادى با خرید زمین در فلسطین، سنگ بناى دولت غاصب و اشغالگر اسرائیل را گذارد . و همچنین، با در اختیار داشتن سازمان عظیم خبرى رویتر، بیش از هر یهودى دیگر به شکلدهى صهیونیسم کمک کرد . (17)
( ادامه دارد ... )
این قصه سر دراز دارد...
پی نوشت ها:
1- (Rothschil) Rotschil یک خانواده ثروتمند یهودى است که یکى از اعضاى آن سهمى ویژه در شکلگیرى صهیونیسم داشته است .
2- The Bale Declaration Conferenc
3- او در این زمان گفت: "امروز بنیان دولتیهود را گذاردم . " ر . ک . به: حمید احمدى، پیشین، ص 37
4- هرتصل نقش ممتازى در حیات مجدد یهودیان داشت . از اینرو، به وى لقب موسى جدید دادهاند . ر . ک . به: یورى ایوانف، پیشین، ص 83
5- غلامرضا علىبابایى، پیشین، ج 1، ص 49، ج 2، ص 414، ج 3، ص 313/عبدالوهاب المسیرى، پیشین، ص 63 و 55، 52
6- Edmond Rothschild (Rotschild)
7- بارون (Baron) یکى از القاب سابق اشراف و نجبا در اروپا بود . ر . ک . به: حسن عمید، فرهنگ فارسى عمید، ج 1، چاپ 1364، ص 296
8- اسرائیلىها اعتراف کردهاند که اگر کمک بارون ادموند روچیلد از پاریس نبود، مهاجرت یهودیان امکانپذیر نبود . ر . ک . به: حمید احمدى، پیشین، ص 26
9- پایتخت رژیم اشغالگر قدس .
10- روچیلدها، ترجمه رضا سندگل و منیژه اسلامبولچى، ص 94/غلامرضا علىبابایى، پیشین، ج 3، ص 149/حمید احمدى، پیشین، ص 26
11- وایزمن استاد شیمى دانشگاه منچستر انگلیس در 1915 م/1294 ش ماده استون ( Asetone) را کشف کرد . این ماده در ساختسلاحهاى جنگى با قدرت انفجارى بالا به کار مىرود . ر . ک . به: حمید احمدى، پیشین، ص 156
12- این آژانس در 1308 ش/1292 م به وسیله صهیونیستها براى تسهیل مهاجرت، جذب و اسکان یهودیان در فلسطین تشکیل شد .
13- حمید احمدى، پیشین، ص 84 و 28/غلامرضا علىبابایى، پیشین، ج 3، ص 319
14- عبدالوهاب المسیرى، پیشین، ص 12- 8
15- کانال سوئز براى انگلیس بسیار حیاتى بود . هربرت سموئل، یکى از صهیونیستهاى معروف در اینباره مىگوید: «نزدیک شدن یک نیروى اروپایى به کانال سوئز خطر جدى براى طرحهاى مهم دولتبریتانیا بود .» ر . ک . به: حکم دروزه، پرونده فلسطین، ترجمه کریم زمانى، ص 20
16- سپاه پاسداران انقلاب اسلامى، جهان زیر سلطه صهیونیزم، ص141/علىاکبر دهخدا، لغتنامه دهخدا، ج 7، ص 10023 17- ابراهیم تیمورى، عصر بىخبرى یا تاریخ امتیازات ایران، ص 101- 97
17 ـ ابراهیم تیمورى، عصر بىخبرى یا تاریخ امتیازات ایران، ص 101- 97